Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co tak naprawdę kryje się w produktach, które codziennie lądują na naszym talerzu? Czy etykiety produktów spożywczych to dla nas zagadka? Na ostatnich warsztatach programu "Trzymaj Formę" wzięliśmy pod lupę etykiety popularnych produktów spożywczych.

Uczniowie uczyli się czytać etykiety ze zrozumieniem, poznali tajniki analizy składu produktów spożywczych oraz dowiedzieli się, jak interpretować informacje o wartościach odżywczych, dodatkach do żywności i alergenach. Identyfikowaliśmy szkodliwe składniki i ich negatywny wpływ na nasze zdrowie, m.in. sztuczne barwniki, konserwanty, utwardzone tłuszcze roślinne, nadmiar cukru i soli.

Poznaliśmy rolę dodatków do żywności (E), które „E” są bezpieczne, a których lepiej unikać. Świadome wybory żywieniowe to inwestycja w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.